Duurzaamheid

Ook gemeente Dalfsen moet verduurzamen. Huizen gaan van het gas af, zonneparken en windmolens zijn al verschijnen in ons landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne en leefbare omgeving. Maar wel op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze gemeente prettig om te wonen.

·        De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.

·        Wij ondersteunen het streven naar een energieneutrale gemeente in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kunnen we dit bereiken. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie.

·        Wij zien dat veel inwoners en ondernemers echt wel willen verduurzamen maar dat er ook veel blokkades / tegenwerkingen vanuit de overheid zijn. We moeten eraan werken om die op te lossen.

·        We moeten zorgen dat iedereen die zelf energie opwekt dit ook terug kan leveren als er teveel energie opgewekt is.

·        Op dit moment is er te weinig ruimte op het net. Zonder deze ruimte zijn de gestelde doelen moeilijk haalbaar. Het is aan de lokale, Provinciale en landelijke politiek om de regelgeving rond het vergroten van de ruimte op het net te versimpelen in complexiteit en tijd.

·        Laten we zorgen dat het energie geeft, we zien prachtige voorbeelden in onze eigen gemeente Nieuwleusen Synergie is een mooi voorbeeld. We zien ook wat niet werkt, zoals zonnepark Hooiweg met de omwonenden is omgegaan creëer je alleen tegenwind in plaats van dat je energie opwekt.

·        Samen met bewoners en gebouweigenaren maken we plannen voor verduurzaming van woningen, bedrijfsgebouwen en bouwprojecten. Per wijk kijken we naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen. Want alleen samen kun je dat bereiken, we zien dat dit vaak mis gaat!

·        Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.

·        We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. Zo stimuleren we duurzame energie.