Waar je goed bereikbaar bent

We verplaatsen ons allemaal voortdurend, over de weg en digitaal. We gaan naar werk, school, bij vrienden en familie op bezoek of wandelen een rondje in onze buurt om de hond uit te laten. Door het thuiswerken met corona hebben we gezien dat een goede digitale snelweg essentieel is en doordat we steeds meer randstedelingen in onze gemeente mogen ontvangen is een goede ontsluiting met Zwolle noodzakelijk. Hoe we ons ook verplaatsen: het is fijn om daar waar het kan de fiets te kunnen pakken en dat dit altijd de snelste en veiligste weg is om je op korte afstand te verplaatsen. Door corona hebben we gemerkt dat vervoer niet alleen van A naar B gaan is maar vervoer ook beweging en ontspanning kan opleveren.

·        Het is belangrijk dat onze reistijd niet langer is dan nodig. Daarom werken we aan goede doorstroming van het verkeer, voor fiets, auto en ov. Door verschillende vormen van vervoer beter op elkaar aan te sluiten, komen we sneller aan op onze bestemming.

·        Bereikbaarheid is een belangrijk punt op onze lokale, regionale, provinciale en landelijke agenda.

·        Verkeersveiligheid heeft onze prioriteit. We richten onze straten en wijken, in het bijzonder in de buurt van scholen en sportclubs, veilig in.

·        Fietsen moet in de buurt altijd de meest snelle en veilige keuze zijn. Goed voor het milieu en goed voor onze gezondheid. Een netwerk van vrij liggende fietspaden die onze gemeente optimale fietsveilig maakt is ons streven, waarbij we natuurlijk zorgen voor goede aansluiting met de buurtgemeenten.

·        We houden oog voor nieuwe ontwikkelingen en innovatieve en kostenefficiënte vormen van openbaar vervoer, zoals snelbussen en mobility as a service. Bij aanbestedingen houden we daarom altijd ruimte in de afspraken voor nieuwere, slimmere en goedkopere vormen van openbaar vervoer.

·        Voor een plattelandsgemeente is het ook belangrijk om verbinding te hebben tussen alle kernen maar ook met de rest van Nederland, zeker ook in de weekenden in de late(re) uren.

·        Wij vinden dat je zoveel mogelijk gratis moet kunnen parkeren.

·        We helpen winkeliers door duidelijke afspraken te maken over parkeerbeleid. Denk bijvoorbeeld aan laden en lossen.

·        De gemeente communiceert tijdig en duidelijk naar inwoners en ondernemers over onderhoud aan wegen en wegafsluitingen. Daarbij geldt dat we onderhoud zoveel mogelijk in één keer proberen te doen, om overlast te beperken. Daarbij is helder wat de alternatieve route is. Zo voorkomen we ‘sluipverkeer’.