Waar je goed en betaalbaar kunt wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze inwoners op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. De woningmarkt staat onder grote druk: kinderen wonen noodgedwongen nog bij de ouders, ouderen kunnen niet kleiner gaan worden of doorstromen naar een appartement, woningen zijn onbetaalbaar voor starters.

·        Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen blijft onze prioriteit. Wij willen dat er voldoende nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. De VVD volgt de marktonwikkelingen goed en zet zich ervoor in dat er naar behoefte voldoende (koop)woningen en bouwkavels zijn in iedere kern.

·        Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer onnodig een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters.

·        De wachttijd voor huurwoningen moet korter door betere prestatieafspraken met de woningcorporaties, maar ook door ruimte voor particulier initiatief.

·        Wij zorgen voor ‘pauze’-woningen door betere afspraken te maken met de woningcorporaties voor mensen die snel tijdelijke woonruimte nodig hebben. Door echtscheidingen, brand of andere voorziene situaties ontstaat deze behoefte. De VVD wil dat deze mensen goede (tijdelijke) woonruimte en daarmee rust krijgen.

·        De VVD wil een goede mix van sociale huur en koopwoningen in onze nieuwe woonwijken.

·        De gemeente gaat verder aan de slag met creatieve, nieuwe woonvormen zoals tiny houses, flexibele woningen en kangoeroewoningen. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen kunnen blijven wonen.

·        Met Vechtdal Wonen maken we afspraken over het voorkomen van scheefwonen (als dit van toepassing is) en het stimuleren van doorstroming.

·        Wij moeten net als de andere Nederlandse gemeenten huisvesting organiseren voor asielzoekers met een verblijfsstatus (statushouders).

·        Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepelere procedures voor nieuwbouw. Daarnaast inzetten op meerdere nieuwbouwprojecten die gelijktijdig worden uitgevoerd.

·        We bestrijden leegstand door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Zo zorgen we voor een prettige en leefbare kernen. Ook doen we alles wat mogelijk is om speculatie tegen te gaan.

·        We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal en actueel beschikbaar.

·        We zijn terughoudend met het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB).